Staking en felle protesten in Griekenland

(foto: berichtgeving op RevLeft forum)

Eerste berichten van de stakingsdag die de vakbondsfederaties GSEE (particuliere sector) en ADEDY (openbare sector) voor vandaag hebben uitgeroepen wijzen op niet enorm grote, maar wel tamelijk felle demonstraties. Wat berichtgeving, vertaald en licht bewerkt, van het belangrijke weblog From The Greek Streets.

De demonstratie op de landelijkie staking kwam tekort in aantallen (tussen 30.000 en 50.000 is waarschijnlijk een goede schatting). De reden kan van alles zijn, van het feit dat veel mensen murw zijn van de dramatische veranderingen om ons heen, en de nasleep van 5 mei [opm. Griekenland Is Overal: dat was de dag van de dood van drie bankemployees in een bankgebouw dat tijdens de demonstratie op die stakingsdag in brand vloog], tot simpelweg het feit dat we in hoogzomer belanden. Hoe dan ook, wat we in aantallen tekort kwamen, hadden we wel in de passie van sommige van de mensen op straat. Toen enkele eenheden oproerpolitie probeerden dwars door de demonstratie bij Syntagma (juist tegenover het parlement) over te steken, waren ze duidelijk verbaasd vanwege de hoeveelheid woede die ze van ‘gewone’ demonstranten over zich heen kregen, van de betogers die hen aanvielen met lege waterfleses en met hun blote handen, om ze uit de demonstratie te sturen.

Eerder hadden zich, op precies dezelfde plek (Syntagma-plein, tegenover het Grande Bretagne-hotel), zo’n 25 tot 30 fascisten zich verzameld, met Griekse vlaggen, spandoeken, legerkleding en dergelijke. Ze werden door enkele kameraden aangevallen die onmiddellijk bijgestaan werden door andere demonstranten. De fascisten werden aangevallen met hun eigen vlaggestokken. Ze werden helemaal opgejaagd tot aan het eind van het Syntagma-plein, waar ze bescherming vonden achter een eenheid oproerpolitie. Dit is de tweede poging van kleine fascistische groepen om zich in een demonstratie bij een algemene staking te voegen ( de eerste was op 20 maart), maar ze moeten nu wel een lesje geleerd hebben.

Vóór de demonstratie stormden kameraden de supermarkt Sklavenitis, in de wijk Pagrati, binnen en haalden dar essentiële goederen weg die ze op een openluchtmarkt uitdeelden, met een tekst om het toe te lichten. Een soortgelijke actie vond in Tessaloniki plaats.

Na de demonstraties werden twee geldwagens die door de wijk Exarchia reden aangevallen en kort en klein geslagen, dicht bij de Polytechnische Hogeschool.

Tenslotte bestormden na de demonstratie eenheden van de oproerpolitie de metro en joegen op mensen die de demonstratie verlieten. Ze vielen mensen aan, sloegen en duwden ze, op de perrons, met direct levensgevaar voor de demonstranten. Intussen was de oproerpolitie ook bovengronds demonstranten aan het slaan.

Leave a comment